mindenszentek-templom

Tát

aktuális hirdetések

Évközi 25. vasárnap

2020.  szeptember 20.


Ünnepek:
Hétfő, Szent Máté apostol
Szerda, Szent Pio atya
Csütörtök, Szent Gellért
Szombat, Szent Kozma és Damján
Vasárnap, Páli Szent Vince    
  
 
 
 Miserend:  
Csütörtök, 09:30 ó 
Péntek, 19:00 ó. 
Vasárnap, 08:30  ó  
 
Sok szeretettel várom azon fiatalok vagy felnőttek jelentkezését, akik szeretnének a keresztség, eucharistia szentséghez járulni. Októberben csoportot indítunk.

Vince, Páli, francia, 1581-1660
Szegény falusi család gyermekeként született, Lourdes közelében. Nagy takarékoskodással tudták csak fedezni tanulmányi költségeit. 19 éves korában pappá szentelték, minthogy ez volt a vágya. Egy hajó-út során török kalózok fogságába esett, akik eladták rabszolgának. Egy hite-hagyott ferences rabszolgája lett, Észak-Afrikában. Beszélgetéseik során Vince visszatérítette a ferencest Jézus útjára, majd mindketten visszaszöktek Franciaországba. Vince egy főúr házi-lelkésze lett. Ott ismerte meg a vidékiek vallási elmaradottságát. Népmissziók tartása céljából megalapította a Lazaristák Rendjét; nők számára pedig az Irgalmas Nővérek Rendjét. Jó szervező adottsága volt; magas körök kérték ki tanácsát. Már életében szentként tisztelték. Egyik mondása: Én sohasem gondoltam, hogy nagy dolgokat viszek végbe, hanem egyszerűen tettem, amit tennem kellett.

*
Szent Máté apostol, evangélista.
Az Újszövetségben elsőként szereplő evangélium szerzője, amelyet az 1. század közepén írt le. Eredetileg az akkor beszélt arám nyelven írta le a szöveget, amit hamarosan görögre fordítottak. Kafarnaumban élt, foglalkozása vámos volt. Jézus hívására otthagyta a vámasztalt a pénzzel együtt, s követte Őt.
*
Pio, 1887 – 1968
Olasz, kapucinus (ferences) szerzetes. Ötven éven keresztül hordozta Jézus sebeit (stigma), ami állandó fájdalommal járt; az olasz televízió megörökítette a sebeket. Egy hitetlen orvos megvizsgálta Pio sebeit és nem tudta természetes jelenségek közé sorolni: minden seb vagy begyógyul, vagy begyullad… Naponta százakat gyóntatott, szabad ideje nem volt. Sok testi és lelki beteg visszanyerte nála egészségét. A pápák is tisztelték már életében, mint az imádság és s szenvedés emberét. XV. Benedek így nyilatkozott róla a 20. század elején: Rendkívüli ember, amilyet Isten csak időnként ajándékoz a világnak. Üveg-fedelű koporsóját százezren kísérték, akik a világ minden tájáról érkeztek.
*

Szent Gellért bencés, püspök, vértanú
Olaszországban született 980-ban, Budán halt meg 1046-ban. A Szentföldre menet hajótörést szenvedett, Horvátországnál ért partot, innen hívta a pannonhalmi apát Magyarországra. István király rá bízta Imre herceg nevelését. Majd a csanádi püspökség főpásztora lett; a magyarok megtérítésén fáradozott. István halála után Vata vezetésével pogány lázadások törtek ki. Gellért és tárasai Székesfehérvárra igyekeztek a Lengyelországból érkező, későbbi I. Endre király fogadására. Vata katonái a Gellért-hegynél csaknem mindnyájukat meggyilkolták. 1083-ban Szent László király avatta szentté Gellértet, István királlyal és Imre herceggel együtt.


*
Járványügyi előírások:
Egyházmegyénk a héten közleményt adott ki a járványhelyzettel kapcsolatban. Az alábbi rendelkezéseket foglalták össze templomokkal kapcsolatban, az országos tisztifőorvos egyetértésével:
• Továbbra is kérjük, hogy a szentmisén a kézfogást mellőzzék.
• Az áldoztatás a latin rítusban a továbbiakban is kézbe történjen.
• Kérjük a paptestvéreket és minden áldoztatót, hogy a szentmisék előtt és után illetve az áldoztatás megkezdése előtt fertőtlenítsék kezüket, és (áldoztatás) közben viseljenek orrot és szájat eltakaró maszkot.
• Gyóntatáskor használjunk maszkot és igyekezzünk a megfelelő távolságot tartani gyóntató és gyónó között.
• Lehetőleg jól szellőző helyiségben vagy szabadtéren gyóntassunk.
• Továbbra is kérjük a szenteltvíztartók kiürítését azok használatának mellőzését.
• A templomok bejáratánál helyezzünk el kézfertőtlenítőt.
• Kérjük a híveket, hogy használjanak maszkot és tartsanak egymástól 1,5–2 méter távolságot.
• Továbbra is kérjük, hogy a perselyezés a szentmise végén legyen.
• Amennyiben a hatóság elrendeli a tömegrendezvények betiltását, ez vonatkozhat nagy létszámú egyházi rendezvényekre is.


Online szentmise közvetítések-Ezen a linken tájékozódhat

Angyalföldi Szent Mihály-templom-szeptembertől újra-
18.30 órakor Pál Feri YouTube csatornán 

Nagymaros, Szent Kereszt felmagasztalása-templom
szentmise hétfőn és szerdától szombatig 18.30 órától, kedden 7 órától, vasárnap 8, 9.30 és 18.30 órától a plébánia YouTube-csatornáján

Eseménynaptár 

Közösségi Felhívások

2020

Galéria

ElérhetőségEINK

Templom:

2534 Tát, János lovagok tere 1.

Telefon:

+36 20 370 2527

E-mail

admin@tat-tokod.hu